Διαφραγματοκήλη – Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ).

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αφορά περίπου το 10% των ανθρώπων και συνήθως οφείλεται σε παρουσία διαφραγματοκήλης.

Η συνηθέστερη μορφή διαφραγματοκήλης είναι η “ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη”.

Η διαφραγματοκήλη προκαλείται από τη χαλάρωση ή την ανατομική ανωμαλία διεύρυνσης ενός φυσιολογικού ανοίγματος του διαφράγματος (τρήμα), διαμέσου του οποίου διέρχεται ο οισοφάγος από τον θώρακα στην κοιλιά και ενώνεται με τον στόμαχο.

Δείτε περισσότερα...

Θεραπεία:

Συντηρητική:

– Αλλαγές στον τρόπο ζωής:

Αλλαγή διατροφής (αποφυγή των ενοχλητικών τροφών σε ατομικό επίπεδο), απώλεια βάρους, μείωση του καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, αλλαγές στον τρόπο διατροφής (αποφυγή κλινοστατισμού αμέσως μετά το φαγητό).

– Φαρμακευτική αγωγή (εάν τα συμπτώματα επιμένουν): αντιόξινα φάρμακα ή αναστολείς αντλίας πρωτονίων σε συστηματική λήψη, τα οποία εξουδετερώνουν τα οξέα του στομάχου και την ποσότητα παραγωγής τους, χωρίς όμως να μειώνουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μηχανικά.

Απλά δεν υπάρχει οξύ που να ερεθίζει το βλεννογόνο του οισοφάγου και να προκαλεί επιδείνωση της οισοφαγίτιδας.

Χειρουργική:

Η λαπαροσκοπική αντι-παλινδρομική και παράλληλα αποκαταστατική της διαφραγματοκήλης χειρουργική επέμβαση αποσκοπεί στην ανατομική – μηχανική ενδυνάμωση της “βαλβίδος” μεταξύ του οισοφάγου και στομάχου, τυλίγοντας το ανώτερο τμήμα του στομάχου (θόλο) πέριξ της κοιλιακής μοίρας του οισοφάγου.

Ταυτόχρονα με διάφορες μεθόδους περιορίζεται και το εύρος του τρήματος του διαφράγματος

  • Θολοπλαστική Nissen.
  • Θολοπλαστική Dor.
  • Θολοπλαστική Toupe.
  • Θολοπλαστική τροποποιημένη Toupe.

Όλες οι επεμβάσεις γίνονται λαπαροσκοπικά.

Close Menu