Στην ολική γαστρεκτομή (αφαίρεση όλου του στομάχου) ο παραμένων ανοικτός οισοφάγος (κολόβωμα), ενώνεται με την πρώτη μοίρα της νηστίδας (λεπτό έντερο), ώστε να διευκολύνεται η δίοδος της τροφής (εγχείρηση Roux-en-Y).

Η ολική γαστρεκτομή ενδείκνυται σε ασθενείς με καρκίνο του ανώτερου τμήματος του οισοφάγου.

Πρέπει να αφαιρεθεί εξ’ ολοκλήρου λόγω της ιδιαίτερης λεμφική απορροής της ανατομικής περιοχής του στομάχου.

Ιδιαίτερη κατηγοριοποίηση των θέσεων του καρκίνου σε αυτή τη θέση, απαιτείται, όταν η εστία αφορά την καρδιοοισοφαγική συμβολή, όπου πρέπει να γίνει προσεκτικός διαχωρισμός κατά Siewert I, II, III.

Η κατηγοριοποίηση αυτή μπορεί να αλλάξει εντελώς το πλάνο και τη στρατηγική της επέμβασης, ώστε αντί για ολική γαστρεκτομή να υιοθετηθεί οισοφαγογαστρεκτομή κατά Ivor Lewis.

Συνήθως η επέμβαση συνδυάζεται με προεγχειρητική (neoadjuvant) χημειοθεραπεία, καθώς και με συμπληρωματική (adjuvant) χημειοθεραπεία.


Δείτε περισσότερα...

Πράγματα που πρέπει να κάνετε.

Σας συνιστούμε να ακολουθήσετε τις διατροφικές οδηγίες και τις συμβουλές που σας έχει δοθεί από τον διαιτολόγο και το χειρουργό στο νοσοκομείο ή την κλινική.

Αν σε οποιοδήποτε στάδιο έχετε οποιεσδήποτε διατροφικές ανησυχίες ή ερωτήσεις, ΔΕΝ πρέπει να διστάσετε να απευθυνθείτε στο διαιτολόγο του τμήματος.

Σταδιακά πρέπει να υιοθετηθούν σωματικές δραστηριότητες όπως περπάτημα.

Κάποια στιγμή μπορεί αισθανθείτε ένα οξύ πόνο στο ή στα τραύματα – αυτό είναι μόνο οι μύες που βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης και δεν θα πρέπει να ανησυχούν.

Όσο περνούν οι εβδομάδες, θα διαπιστώνετε τον εαυτό σας σε θέση να ανεχτεί περισσότερη δραστηριότητα και άσκηση.

Πράγματα που πρέπει να αποφύγετε:

Αποφύγετε την άρση βάρους για 4 εβδομάδες περίπου και μην οδηγήσετε τουλάχιστον για 3-4 εβδομάδες μετά το εξιτήριο.

Close Menu