Η υφολική ή μερική γαστρεκτομή επιλέγεται σε ασθενείς με εστία κακοήθειας ή γενικότερα εξαιρέσιμο όγκο, στην περιοχή του σώματος – άντρου (περιφερικά) του στομάχου.

Στη μερική γαστρεκτομή, το μικρό σχετικά μέρος του στομάχου που παραμένει (κολόβωμα) προς τον οισοφάγο, αναστομώνεται με το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου (νηστίδα), έτσι ώστε οι τροφές να περνούν από τον οισοφάγο στο μικρό τμήμα του παραμένοντος στομάχου και από εκεί στο λεπτό έντερο.

Η αποκατάσταση της συνέχειας του γαστρεντερικού γίνεται με δύο τρόπους:

  • Αποκατάσταση κατά Billroth II (βλέπε εικόνα, βίντεο).
  • Αποκατάσταση κατά Roux-en-Y (βλέπε εικόνα, βίντεο).

Συνήθως η επέμβαση συνδυάζεται με προεγχειρητική (neoadjuvant) χημειοθεραπεία, καθώς και με συμπληρωματική (adjuvant) χημειοθεραπεία.


Δείτε περισσότερα...

Πράγματα που πρέπει να κάνετε:

Σας συνιστούμε να ακολουθήσετε τις διατροφικές οδηγίες και τις συμβουλές που σας έχει δοθεί από τον διαιτολόγο και το χειρουργό στο νοσοκομείο ή την κλινική.

Αν σε οποιοδήποτε στάδιο έχετε οποιεσδήποτε διατροφικές ανησυχίες ή ερωτήσεις, ΔΕΝ πρέπει να διστάσετε να απευθυνθείτε στο διαιτολόγο του τμήματος.

Σταδιακά πρέπει να υιοθετηθούν σωματικές δραστηριότητες όπως περπάτημα.

Κάποια στιγμή μπορεί αισθανθείτε ένα οξύ πόνο στο ή στα τραύματα – αυτό είναι μόνο οι μύες που βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης και δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Όσο περνούν οι εβδομάδες, θα διαπιστώνετε τον εαυτό σας σε θέση να ανεχτεί περισσότερη δραστηριότητα και άσκηση.

Πράγματα που πρέπει να αποφύγετε:

Αποφύγετε την άρση βάρους για 4 εβδομάδες περίπου και μήν οδηγήσετε τουλάχιστον για 3-4 εβδομάδες μετά το εξιτήριο.

Close Menu