Επικοινωνήστε μαζί μας

 

Διεύθυνση Ιδιωτικού Ιατρείου στη Θεσσαλονίκη
Τσιμισκή 100 (2ος όροφος)
Τηλ.: 2310 222 422

Διεύθυνση Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
Ασκληπιού 10, Πυλαία,
Θεσσαλονίκη
Τ.Κ. 57001
Τηλ.: 2310 400000
Fax: 2310 471 056

hiddenppath hiddenppath

Menu

Hello!

Welcome!

Here you can calculate your bmi and bmr.

Choose option on the left.

Questions

What are the common anti-obesity procedures?

Περιοριστικές Επεμβάσεις:

Μηχανισμός:

Περιορισμός του όγκου προσλαμβανόμενης τροφής

  • Επιμήκης Γαστρεκτομή (Sleeve/μανίκι)
  • Δακτύλιος*
  • Γαστρική Πτύχωση*
  • Ενδογαστρικό Μπαλόνι*

*επεμβάσεις για ασθενείς με εξαιρετικά μικρές απαιτήσεις απώλειας βάρους

Μεικτές Επεμβάσεις:

Μηχανισμός:

Περιορισμός & Δυσαπορρόφηση του όγκου προσλαμβανόμενης τροφής

  • Γαστρικές παρακάμψεις τύπου Roux-n-Y, όπως:
    • Γαστρική Παράκαμψη S – RYGBP
    • Γαστρική Παράκαμψη RYGBP – LL
    • Γαστρική Παράκαμψη RYGBP – LBL
    • Γαστρική Παράκαμψη D – RYGBP
  • Γαστρικές παρακάμψεις Μίας Αναστόμωσης, όπως:
    • Γαστρική Παράκαμψη MGB
    • Γαστρική Παράκαμψη OAGB
    • Γαστρική Παράκαμψη Tailoring – OAGB
    • Γαστρική Παράκαμψη SAGI

Δυσαπορροφητικές επεμβάσεις

Μηχανισμός:

Δυσαπορρόφηση της προσλαμβανόμενης τροφής

  • Χολοπαγκρεατική Εκτροπή BPD – LL – RYGB
  • Χολοπαγκρεατική Εκτροπή BPD – SADI-S
  • Χολοπαγκρεατική Εκτροπή BPD – Scopinaro
  • Χολοπαγκρεατική Εκτροπή BPD – DS

What do I need to know before and after surgery?

Πώς θα επιλέξω το είδος επέμβασης που ταιριάζει σε μένα;

Η επιλογή του τύπου της επέμβασης, γίνεται με συζήτηση με το γιατρό σας.

Μετά από πλήρη ενημέρωση για όλους τους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων και λήψη λεπτομερούς ιστορικού, συστήνεται η καταλληλότερη επέμβαση, βάσει αλγορίθμου που περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους από το ιστορικό, καθώς και τις διατροφικές συνήθειες του/της υποψηφίου, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες της IFSO (International Federation for Surgery of Obesity and Metabolic Disorders).

Η συνιστώμενη επέμβαση στη συνέχεια περνά από διεπιστημονικό συμβούλιο του Τμήματος και λαμβάνεται η τελική έγκριση.

Πότε μία βαριατρική επέμβαση θεωρείται επιτυχής;

Επιτυχής θεωρείται μία επέμβαση κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας, όταν έχει ως αποτέλεσμα απώλεια ίση ή και μεγαλύτερη από το 85% του υπερβάλλοντος βάρους (περισσευούμενων κιλών), εντός 18 μηνών από την ημερομηνία που πραγματοποιείται, καθώς και τη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους σε βάθος χρόνου.

Όταν επιλέγεται διαφορετική επέμβαση από την κατάλληλη – συνιστώμενη, υπάρχει κίνδυνος επανάκτησης βάρους εντός 36 μηνών.

Πώς θα είναι η διατροφή μου μετά την επέμβαση;

Η διατροφή μετεγχειρητικά ποικίλει ανάλογα με το είδος της επέμβασης που υλοποιήθηκε. Συνήθως, στις περισσότερες επεμβάσεις (πλην δακτυλίου και πτύχωσης) ακολουθείται υδρική δίαιτα για μία μέρα, μετά τη λήψη του εξιτηρίου, και πολτοποιημένη τροφή για 3 εβδομάδες, με σκοπό την προστασία των γραμμών συρραφής και των αναστομώσεων.

Στη συνέχεια ο/η ασθενής επανέρχεται στην κατανάλωση στερεάς τροφής, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς, που αφορούν κυρίως όχι σε είδος τροφής, αλλά στον τρόπο λήψης της.

Πότε μπορώ να κάνω μπάνιο μετά την επέμβαση;

Ανεξάρτητα από το είδος της επέμβασης ο/η ασθενής μπορεί να κάνει ελεύθερα μπάνιο (ντουζ) την 4η μετεγχειρητική μέρα.

Θα κάνω εμετούς μετά την επέμβαση;

Ο/Η ασθενής με το εξιτήριό του, λαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες από το Τμήμα, καθώς και προφορικές επεξηγηματικές κατευθύνσεις από το χειρουργό και τη διαιτολόγο.

Ακολουθώντας τις οδηγίες αυτές οι πιθανότητες να προκληθεί εμετός μετά το χειρουργείο θεωρούνται ελάχιστες έως μηδαμινές.

Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτομαι το γιατρό μετά την επέμβαση;

Οι επισκέψεις μετεγχειρητικά είναι συγκεκριμένες και αφορούν την τακτική του παρακολούθηση ανεξάρτητα από τον τύπο της επέμβασης. Αποσκοπούν στην απόλυτη ασφάλεια και την ομαλή μετάβαση στην απόλυτα φυσιολογική ζωή ολοένα απαλλαγμένη από το περιττό βάρος.

Το πρόγραμμα των επισκέψεων περιλαμβάνει 1 μήνα, 3 μήνες, 6 μήνες, 12 μήνες, 18 μήνες, 24 μήνες μετεγχειρητικά.

Στη συνέχεια ακολουθείται ετήσιος έλεγχος (3 χρόνια, 4 χρόνια, κοκ.).

Όλες οι επισκέψεις περιλαμβάνουν αιματολογικό έλεγχο, κλινική εξέταση, διαιτολογικό έλεγχο-εξέταση, και εφ’ όσον ο/η ασθενής επιθυμεί ψυχολογική ενίσχυση με ένταξη σε γκρουπς που σκοπό έχουν την ανταλλαγή απόψεων – εμπειριών και ομαδική επίλυση αποριών, υπό διακριτική επίβλεψη που μοναδικό σκοπό έχει την αποτροπή υιοθέτησης – παρερμηνείας συστάσεων ή οδηγιών.

Μπορώ να γυμνάζομαι μετά την επέμβαση;

Όλες οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά και πάνω από το 95% ολοκληρώνονται λαπαροσκοπικά. Σε αυτή την περίπτωση, γυμναστική μπορεί κάποιος/α να ξεκινήσει στις 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση σταδιακά και να φτάσει σε πλήρη φόρτιση χωρίς κανένα φόβο, μετά από 2 επιπλέον εβδομάδες (σύνολο 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση).

Εφ’ όσον η επέμβαση ολοκληρωθεί ανοικτά, τότε ο/η ασθενής μπορεί να ξεκινήσει ελαφρά γυμναστική στις 6 εβδομάδες με σταδιακή επιφόρτιση και άρση βάρους στους 3 μήνες μετεγχειρητικά. Ωστόσο θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι όλες οι ανοιχτές επεμβάσεις ενέχονται για εμφάνιση μετεγχειρητικής κήλης σε ποσοστό 5 – 10%, σε αντίθεση με τις λαπαροσκοπικές, όπου το ποσοστό είναι ελάχιστο.

Θα χρειαστώ πλαστική επέμβαση μετά την απώλεια όλων των κιλών; Τι είναι η κοιλιοπλαστική;

Η παχυσαρκία είναι νόσος. Οι επεμβάσεις παχυσαρκίας δε γίνονται για αισθητικούς λόγους, αλλά για αποκατάσταση της υγείας και την επίλυση επιπλέον πολλών συνοδών της παχυασαρκίας νοσημάτων.

Το δέρμα, ως ένα εκ των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού, φορτίζεται και αυτό με το «δύσκολο» ρόλο να «αγκαλιάσει» το υποδόριο λίπος και μεγαλώνει σε επιφάνεια όσο πιο πολλά κιλά έχουμε, χάνοντας και την ελαστικότητά του με την πάροδο της ηλικίας.

Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται οι πιθανότητες πλαστικής αποκατάστασης, με αφαίρεση της περίσσειας δέρματος.

Η κοιλιοπλαστική είναι μία εκ των πλαστικών επεμβάσεων αφαίρεσης του περισσευούμενου δέρματος από την περιοχή της κοιλιάς.

Καμία πλαστική επέμβαση δεν πρέπει να γίνεται πριν παρέλθουν 18 μήνες από την επέμβαση της παχυσαρκίας, διότι στο διάστημα αυτό βρισκόμαστε σε ισχυρό καταβολικό στρες, χάνοντας κιλά και ποντους, και οποιαδήποτε αισθητική επέμβαση που τυχόν γίνει, λόγω βιασύνης νωρίτερα, θα χρειαστεί σίγουρα αναθεώρηση.

Θα παίρνω φάρμακα μετά την επέμβαση; – Θα συνεχίσω μετά την επέμβαση τα φάρμακα που έπαιρνα πριν;

Όλες οι επεμβάσεις παχυσαρκίας, λόγω του ισχυρού καταβολικού στρες, κατά τη διάρκεια των 18 μηνών μετεγχειρητικά, επιβάλλουν την ανάγκη υποστήριξης με ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Οι δυσαπορροφητικού τύπου επεμβάσεις, λόγω της παράκαμψης της ανατομικής περιοχής του μεγαλύτερου μέρους του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου, υπεύθυνης για την απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου, απαιτούν τη χορήγηση μετεγχειρητικά εφ’ όρου ζωής των παραπάνω συμπληρωμάτων.

Αυτό δεν αποτελεί μειονέκτημα, από τη στιγμή που οι συγκεκριμένες επεμβάσεις συνιστώνται σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο και αρκετά ήδη εγκατεστημένα ή επερχόμενα συνοδά νοσήματα, τα οποία ελέγχονται με αρκετούς συνδυασμούς φαρμάκων.

Ο πλήρης έλεγχος του μεταβολικού συνδρόμου και συνοδών νοσημάτων μετά από μία δυσαπορροφητική επέμβαση παύει σταδιακά και οριστικά τη χρήση όλων αυτών των φαρμάκων.