Επικοινωνήστε μαζί μας

 

Διεύθυνση Ιδιωτικού Ιατρείου στη Θεσσαλονίκη
Τσιμισκή 100 (2ος όροφος)
Τηλ.: 2310 222 422

Διεύθυνση Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
Ασκληπιού 10, Πυλαία,
Θεσσαλονίκη
Τ.Κ. 57001
Τηλ.: 2310 400000
Fax: 2310 471 056

hiddenppath hiddenppath

Menu

Hello!

Welcome!

Here you can calculate your bmi and bmr.

Choose option on the left.

Hiatal Hernia – Gastro-Oesophageal Reflux Disease (GERD) – Tholoplasty procedures

Διαφραγματοκήλη – Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ).

Αφορά
υποψηφίους με:

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αφορά περίπου το 10% των ανθρώπων και συνήθως οφείλεται σε παρουσία διαφραγματοκήλης.

Η συνηθέστερη μορφή διαφραγματοκήλης είναι η “ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη”.

Η διαφραγματοκήλη προκαλείται από τη χαλάρωση ή την ανατομική ανωμαλία διεύρυνσης ενός φυσιολογικού ανοίγματος του διαφράγματος (τρήμα), διαμέσου του οποίου διέρχεται ο οισοφάγος από τον θώρακα στην κοιλιά και ενώνεται με τον στόμαχο.

Η επίκτητη ή γενετική χαλάρωση – διεύρυνση του ανοίγματος αυτού, επιτρέπει την παλίνδρομη μετατόπιση του στομάχου , εντός του θώρακα.

  • Αν ο στόμαχος και η κοιλιακή μοίρα του οισοφάγου είναι κινητοποιημένα κυκλοτερώς και παλίνδρομα μετακινούνται προς το θώρακα, η διαφραγματοκήλη λέγεται ολισθαίνουσα.
  • Αν ο στόμαχος ολισθαίνει παρά ενός ακίνητου σχετικά και καθηλωμένου οισοφάγου, εντός του θώρακα, η διαφραγματοκήλη λέγεται παραοισοφαγοκήλη.

Ο τύπος αυτός διαφραγματοκήλης δεν είναι πολύ συνηθισμένος, αλλά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, δυνατόν να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην κορυφή του στομάχου.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έχει να κάνει με την μετακίνηση υγρών του στομάχου προς τα πάνω, εντός του οισοφάγου, λόγω ανεπάρκειας ενός μυώδους δακτυλίου που λέγεται καρδιοοισοφαγικός σφιγτήρας (ΚΟΣ) και απομονώνει λειτουργικά τα δύο όργανα (οισοφάγο & στομάχι) κατά τη διαδικασία της πέψης.

Οφείλεται πολλές φορές στην παρουσία διαφραγματοκήλης, η οποία δεν έχει γίνει αντιληπτή.

Η παλινδρόμηση των υγρών (οξέων) στον οισοφάγο είναι συνεχής και ΔΕΝ προκαλεί συμπτώματα για αρκετό καιρό.

Με την πάροδο του χρόνου προκαλείται οισοφαγίτιδα (φλεγμονή του βλεννογόνου του οισοφάγου) που εκδηλώνεται με προκάρδιο – οπισθοστερνικό αίσθημα καύσου, ή κοινώς “καούρα”.

Η «καούρα» περιγράφεται σαν ένα οξύ αίσθημα καψίματος στην περιοχή μεταξύ των πλευρών σας ή ακριβώς κάτω από τον αυχένα.

Πολλοί ενήλικες εμφανίζουν αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι εμετοί, δυσκολία στην κατάποση και χρόνιος βήχας ή άσθμα.

Συντηρητική
Θεραπεία:

Αλλαγές στον τρόπο ζωής:

Αλλαγή διατροφής (αποφυγή των ενοχλητικών τροφών σε ατομικό επίπεδο), απώλεια βάρους, μείωση του καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, αλλαγές στον τρόπο διατροφής (αποφυγή κλινοστατισμού αμέσως μετά το φαγητό).

Φαρμακευτική αγωγή (εάν τα συμπτώματα επιμένουν):

αντιόξινα φάρμακα ή αναστολείς αντλίας πρωτονίων σε συστηματική λήψη, τα οποία εξουδετερώνουν τα οξέα του στομάχου και την ποσότητα παραγωγής τους, χωρίς όμως να μειώνουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μηχανικά.

Απλά δεν υπάρχει οξύ που να ερεθίζει το βλεννογόνο του οισοφάγου και να προκαλεί επιδείνωση της οισοφαγίτιδας.

Χειρουργική
Θεραπεία:

Η λαπαροσκοπική αντι-παλινδρομική και παράλληλα αποκαταστατική της διαφραγματοκήλης χειρουργική επέμβαση αποσκοπεί στην ανατομική – μηχανική ενδυνάμωση της “βαλβίδος” μεταξύ του οισοφάγου και στομάχου, τυλίγοντας το ανώτερο τμήμα του στομάχου (θόλο) πέριξ της κοιλιακής μοίρας του οισοφάγου.

Ταυτόχρονα με διάφορες μεθόδους περιορίζεται και το εύρος του τρήματος του διαφράγματος

  • Θολοπλαστική Nissen.
  • Θολοπλαστική Dor.
  • Θολοπλαστική Toupe.
  • Θολοπλαστική τροποποιημένη Toupe.

Όλες οι επεμβάσεις γίνονται λαπαροσκοπικά.